Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, tablet of een ander mobiel apparaat waar meerdere keren per dag gebruik van wordt gemaakt. Het voordeel: we zijn meer verbonden met elkaar, maar dit heeft ook grote gevolgen voor het lichaam! Je neemt tijdens het appen, sms’en, surfen op internet en social media een gebogen houding aan en dit is erg slecht voor jouw lichaam!
Hoe herken je een verkeerde houding?
Dit zijn allemaal symptomen die je overhoudt door de tijd die u doorbrengt op uw mobiele apparaat. Hoe meer je het hoofd gebogen houdt, hoe meer druk er op je rug en nek komt. Dit is niet waar je wervelkolom voor is gemaakt. De wervelkolom is namelijk gemaakt om het gewicht van het hoofd te ondersteunen. Hoe meer je het hoofd buigt, hoe zwaarder het hoofd wordt. Steeds vaker zien wij (jonge) patiënten met rugpijn en nekpijn. Niet door een te zware inspanning, maar juist door het aannemen van een verkeerde houding tijdens het smartphone en en tablet gebruik. Een tabletnek en sms-duim zijn bij ons dus niet onbekend!
De meest voorkomende klachten
Klachten die optreden door veel tijd door te brengen op een smartphone of tablet zijn onder andere:
- Spanning, stijfheid of druk in de nek, schouders en bovenrug
- Pijn (soms stekend) die optreedt in de onderarmspieren, elleboog of pols
- Irritatie en ontsteking in de duim en hand
- Hoofdpijn door spanning in de nek en rug
Hoe kun je deze klachten voorkomen?
De beste tip die wij je kunnen meegeven is om je mobiele apparaat minder te gebruiken, maar dit is niet altijd een optie. Hieronder vind je verschillende tips die de klachten kunnen verminderen:
- Breng je mobiele apparaat naar je gezicht en probeer niet om het gezicht naar het apparaat te brengen
- Maak gebruik van een standaard waar je jouw mobiele apparaat op kunt zetten. Zeker wanneer je het mobiele apparaat voor een langere tijd gebruikt, voorkom je op deze manier een buiging van de nek
- Laat je ellebogen of armen rusten op een kussen of armleuning. Dit voorkomt dat je je schouders optrekt tijdens het gebruik
- Wissel je houding af en zorg voor genoeg rustmomenten.
- Wanneer je jouw mobiele apparaat niet gebruikt, zorg dan voor voldoende lichaamsbewegen (minimaal 30 minuten per dag)
- Doe regelmatig ontspannings- of rekoefeningen om het lichaam soepel te houden
De juiste houding aannemen
Uiteraard is het erg belangrijk om tijdens het gebruik van het mobiele apparaat, maar ook wanneer je er geen gebruik van maakt, de juiste houding aan te nemen. Wat is de juiste houding? Daar helpen wij je graag mee! Om klachten te voorkomen of om je van jouw klachten af te helpen kun je een afspraak maken met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten! op deze manier kun je op een verantwoorde manier gebruik maken van jouw mobiele apparaat zonder dat je daar klachten aan overhoudt!
Contact opnemen
Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar! Je kunt contact met ons opnemen door het contactformulier op onze website in te vullen, door telefonisch contact met ons op te nemen of door ons een mailtje te sturen!