De elleboog of het ellebooggewricht (Latijn: articulatio cubiti) is het gewricht dat de verbinding vormt tussen de bovenarm en de onderarm. Het is een bijzonder gewricht omdat het één bot in de bovenarm met twee botten in de onderarm verbindt. Behalve dat het ellebooggewricht het buigen van de onderarm ten opzichte van de bovenarm moet verzorgen, verzorgt dit gewricht het draaien van de twee botten in de onderarm ten opzichte van elkaar. Hierbij draait het spaakbeen (Latijn: radius) om de ellepijp (Latijn: ulna). De stevigheid van het ellebooggewricht van de mens wordt verkregen uit bindweefselbanden die aan de binnenkant en de buitenkant van het gewricht lopen. De elleboog is een van de gewrichten die regelmatig worden aangedaan bij mensen met reumatoïde artritis. Wanneer nodig, bijvoorbeeld als gevolg van de reumatoïde artritis of een breuk van de elleboog na een val, kan het gewricht vervangen worden door een prothese.
Veel voorkomende elleboogklachten
De meest voorkomende elleboogklachten zijn gelokaliseerd aan de binnen- of buitenzijde. Klachten aan de buitenzijde van de elleboog wordt een tenniselleboog genoemd. Klachten aan de binnenzijde wordt golferelleboog genoemd. Beiden diagnoses geven alleen maar aan dat er pijnklachten zijn aan de buiten- of binnenzijde van de elleboog. Wat de oorzaak van deze klachten is, kan heel verschillend zijn.
Een overbelasting van de pezen en spieren rondom de elleboog is de meest voorkomende oorzaak. Het kan ook zijn dat spieren rond de nek en schouder verantwoordelijk zijn voor deze (uitstralende) pijn. Heel soms is er sprake van een slijmbeursontsteking of is er binnen in het gewricht iets aan de hand.
- Binnenband letsel elleboog
- Bursitis olecrani
- Corpus liberum
- Cubitale tunnel syndroom
- Distaal biceps letsel
- Fibromyalgie
- Golfarm
- KANS (klachten aan de arm nek en/of schouder)
- Kneuzing
- Myositis ossificans
- Osteochondritis dissecans
- Radiaal tunnel syndroom
- Reuma (reumatoïde artritis)
- Tennisarm
- Thoracic-outlet syndroom
- Triceps letsel